Högkänslighet

Vi som haft det lite tuffare i barndomen lär oss tidigt att smälta in, inte ta plats, inte ställa krav eller ens fråga om saker. Vi arbetar upp en känslighet där vi alltid kan känna av hur mamma och pappa mår och denna förmåga bär vi med oss genom livet. Det har idag fått ett namn och för mig var det förlösande att få ord på den förmåga jag upplevt varit mitt eget ok, det som fått mig att inte orka det ni andra uppenbarligen klarar av så galant; HSP, högkänslighet.

Många har denna förmåga, ca 20% av befolkningen faktiskt, men mycket avgörs i barndomen. Vi som växer upp med denna disposition i ett dysfunktionellt hem, vi lider mycket mer av det, eftersom vi alltid har vår känslighet på ”alarmläge”.

Själv kan jag inom en sekund avgöra hur en person mår, känner sig för stunden och ofta vad den personen genomlevt och var han/hon är på väg i livet. Det är själsligt dränerande samtidigt som det är en gåva att ha eftersom jag sällan låter mig ”luras” när jag släpper människor in i mitt liv. Dränerande är det eftersom jag tar in allt; hur kvinnan i kassan mår, eller personen framför mig på bussen, alla. Jag har lärt mig att hålla människor på avstånd, just av denna anledning. Jag lyssnar ofta på talböcker då jag ska gå på stan och pratar sällan med människor och tar kontakt. Det är mitt skydd.

Det är ofta så att jag låter andra människors mående vara mitt, vilket är toppen om personen jag möter är energisk, lycklig och sprudlande av livsenergi, men lite sämre om personen har ångest och nedstämdhet. Jag har ofta skämtat och kallat mig för ett känslomässigt ”läskpapper”. Men nu börjar jag få lite distans, låta andras känslor rinna genom mig och sen släppa taget om dem, ibland fungerar det, ibland inte. Övning ger färdighet sägs det.

Denna känslighet gör att jag måste vila från människor med jämna mellanrum och jag har tur, jag har en man som respekterar och accepterar att sådant är fallet, och vi har skaffat mig en liten stuga där jag kan skapa och vila. Det är en ynnest att ha möjligheten att åka dit någon timme då och då och bara fylla på depåerna. Jag har också fått ynnesten att möta vänner som förstår och respekterar hur jag fungerar och jag är så oändligt tacksam för alla fina människor som finns där för mig idag. Ni dömer mig inte, ni föraktar inte min känslighet då jag är trött och för det är jag så lycklig.

 

Tagged with:
Skrivet i Bloggen
2 kommentarer på “Högkänslighet
  1. Anki skriver:

    Så fint du skriver och så skönt det är att höra att man inte är ensam om detta, att ta in alla stämningar från omgivningen är dränerande. Jag är i en sådan situation just nu, där mycket negativt kommer fram från några människor i min närhet. Kram till dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Välkommen till min själ
Här kan du läsa om mina tankar kring livet, hur jag ändrade mörker till ljus, min självbild och hur jag strävar efter att leva livet i sanning med mig själv.